analytics

28 август, 2011

NAJVEĆI MITOVI U MEDICINI


Sedam najvećih mitova u medicini
  • KORISTIMO SAMO 10% MOZGA
Ovo je teorija iz 1907 godine, a danas je dokazano da ne postoji nijedna neaktivna zona u mozgu. Praktično, oštećenja delova mozda koje ne koristimo, ne bi imala nikakve posledice, što samo po sebi nije logično, a ni tačno. U novije vreme, skeniranjem je ustanovljeno, da svaki deo mozga pokazuje određeni nivo akrivnosti i dok spavamo.

  • POTREBNO JE POPITI 8 ČAŠA VODE DNEVNO
Teško je zamisliti da neko popije ovu količinu vode ukoliko nije žedan. Pored toga je i nepotrebno. Veliku količinu vode unosimo hranom, kao i drugim napicima. Sasvim je dovoljno piti vodu kada osetimo žeđ, odnosno dovoljno je unositi onoliko koliko organizam traži.

  • KOSA I NOKTI RASTU I POSLE SMRTI
Rast kose i noktiju zahteva kompleksnu hormonsku regulaciju, koja prestaje momentom smrti. Za njihov rast je potrebna glukoza, koja je glavni izvor energije. Nakon smrti, glukoze više nema, pa samim tim nema ni razmnožavanja i stvaranja novih ćelija kože i kose. Ali, oono što se dešava, jeste dehidratacija, koja izaziva efekat "skupljanja" kože. To ima za posledicu da delovi kose i noktiju koji su bili ispod kože, dolaze do izražaja, pa proivode efekat "rasta."

  • BRIJANJEM DLAKE RASTU BRŽE, TAMNE I DEBLJAJU
Nije tačno! Izgledaju tamnije jer još uvek nisu izložene Suncu i hemikalijama. Izgledaju deblje jer su brijanjem grubo isečene, čime se izgubio tanji deo kraja dlake koja normalno raste prirodnim putem.

  • OČI SE KVARE AKO SE ČITA PRI SLABIJEM SVETLU
Nije tačno, navode oftalmolozi. Nema naučnih dokaza da je ova tvrdnja istinita.

  • JEDENJE ĆURETINE IZAZIVA POSPANOST
Meso ćurke sadrži Triptofan koji utice na raspoloženje. Ima ga i u pilećem mesu, govedini, banani, jakim žutim sirevima. Svi obilni obroci izazivaju pospanost, jer umanjuju dotok krvi u mozak. Jednom rečju, ključ je u količini.

  • KORIŠĆENJE MOBILINIH TELEFONA JE OPASNO U BOLNICAMA
Do sada nije zabeležena nijedna smrt izazvana korišćenjem mobilnih telefona od strane zaposlenih. Naprotiv smanjio se broj grešaka.



2 коментара :

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.