analytics

25 јул, 2013

5 načina da prevarite svoj mozak

Da li ste ikada poželjeli da promijenite način na koji vidite svijet? Ne bi li bilo zabavno halucinirati na pauzi za ručak – i to legalno? Iako obično povezujemo takve pojave sa snažnim drogama poput LSD-ija, postoje i drugi, sigurni načini: Sve što je potrebno je osnovno razumijevanje o tome kako radi ljudski um.

U posljednjih nekoliko godina naučnici su došli do nekoliko jednostavnih trikova koji razotkrivaju vještine naših osjetila, pomoću kojih možemo vidjeti ono što ne postoji. Možda čak uspijemo i čuti glas nekoga ko više nije živ, ili steći dojam da je naš nos iznenada dug 3 metra.

1. Ganzfeldov postupak

Počnite tako što ćete naštimati šum na radio prijemniku (frekvencija između radio stanica). Upalite crveno svjetlo i okrenite ga prema poziciji gde ćete ležati. Zatim popolovite ping pong lopticu, lezte na kauč i zaljepite polovice preko očiju. Neki tvrde da je dovoljan i povez, ili maska za spavanje, ali nije garantovano da će funkcionisati.
U roku od nekoliko minuta, trebali bi iskusiti set senzornih poremećaja. Neko vidi konje u oblacima, ili čuje glas mrtvog rođaka… neko spektar boja i čudne oblike…
Ljudski um je naviknut na senzaciju i dešavanje, tako da, kada blokiramo čula (zbog toga i ljepimo ping pong loptice u slušamo šum), um počne da ‘izmišlja’ vlastite.

Ganzfeldov postupak

2. Neobičan način da ublažite bol

Naučnici sa Oxforda su najavili otkriće novog snažnog ubice bolova: Inverzni dvogled.
Otkrili su da kada ispitanici posmatraju ranjeni prst kroz ‘naopaku’ stranu dvogleda, zbog čega im prst izgleda kao da je udaljen, osjećaju znatno manju bol i ubrzano smanjenje otoka.
Zato sljedeći put kada se udarite u (vjerovatno mali) nožni prst ili se porežete, učinite si uslugu: pogledajte ga kroz dvogled okrenut naopako.

dvogled

3. Pinokio iluzija

Ovaj način da prevarite mozak zahtjeva dvije stolice i povez preko očiju.
Osoba koja nosi povez bi trebala sjediti na stražnjoj stolici i gledati  u leđa osobi koja sjedi ispred. Osoba sa povezom treba da stavi ruku na nos druge osobe (ispred) a u isto vrijeme držati drugu ruku na svom nosu. Zatim treba početi lagano milovati nos i nakon otprilike jedne minute, imat ćete osječaj da je vaš nos dug kao kad Pinokio laže.
Važno je napomenuti da ovaj eksperiment nije pokazao sto postotno uspješan rezultat, iako je više od 50 posto ispitanika imalo dugačak nos.

pinokio iluzija

4. Gumena ruka

Ukoliko posjedujete (realnu) gumenu ruku, npr, ruku od lutke iz izloga…, onda je ova halucinacija idealna za vas.
Započnite tako što ćete svoju jednu ruku sakriti ispod kutije na stolu, a ispred sebe staviti lažnu ruku. Ruku morate pozicionirati tako da iz vašeg ugla posmatranja izgleda kao da je vaša. Zatim ispružite i drugu ruku, tako da izgleda kao da ste obje ruke pružili ispred sebe na stol.
Zamolite prijatelja da sjedne preko puta vas i da nekoliko minuta trlja vašu pravu i lažnu ruku. Nakon nekoliko minuta osjetit ćete kao da je lažna ruka postala dio vašeg tijela.
Kada steknete osjećaj da je lažna ruka vaša – neka je pijatelj snažno udari čekićem. Osjetit ćete snažnu bol i tjeskobu, jer ste uspješno prevarili mozak, koji misli da lažna ruka pripada vašem tijelu.

gumena ruka

5. Purkinjeva svijetla

Jan Prukinje, jedan od utemeljitelja moderne neuronauke, otkrio je ove halucinacije kao dijete. Prvo je zatvorio oči (važno!), a zatim nageo glavu tako da je lice okrenuto prema suncu i počeo brzo pomjerati ruku naprijed i nazad u pred zatvorenim očima. Nakon nekoliko sekundi, Prukinje je primjetio niz ‘prelijepih oblika’ koji su postajali sve izraženiji.
Naučnici su usvojili ovaj metod, te napravili specijalne naočale koje simuliraju postupak blokiranja svjetla. Ova stimulacija čini se da se pravi kratke spojeve u vizuelnom dijelu mozga. Njegove ćelije počnu ispaljivati nepredvidljive rafale, što dovodi do percepcije imaginarnih slika.

purkinjeva svijetla




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.