analytics

29 април, 2012

zene dobijaju manje agresivnu terapiju u odnosu na muskarce u AKS

                                         

    Podaci iz Indije, Kine i sa srednjeg istoka na svetskom kongresu kardiologa su pokazali da se zenama sa akutnim koronarnim sindromom posvecuje mnogo manja paznja nego muskarcima sa istim. 
    Posmatrano je 20000 pacijenata u Indiji. Pokazalo se da se ukupno manje zena sa akutnom koronarnim sindromom javlja lekaru. Od svih hospitalizovanih bolesnika, samo 23.6% su bile zene. Svi pacijenti su praceni 30 dana. Zene u proseku 35 minuta duze cekaju na pegled nego muskarci. Takodje, zene u vecem broju imaju secernu bolest, hipertenziju, srcanu slabost, visu frekvencu srca i visi krvni pritisak. 
     Ovo istrazivanje je pokazalao da manji broj zena dobija adekvatnu terapiju u odnosu na muskarce. u manjem broju im se radi angiografija, tromboliza ili koronarne intervencije. Ovi rezultati pokazuju da medju polovima nema razlike u infarktima srca, slogovima, srcanoj slabosti, i krvarenjima.
     Smrtnost je u prvih 30 dana bila visa kod zena i korelira sa faktorima rizika. I preostale dve studije su pokazale skoro iste rezultate.


http://www.healio.com/cardiology/news/online/%7B28F8DC8F-4A5E-4667-A4A6-5544B9A73ADB%7D/Three-studies-find-women-receive-less-aggressive-ACS-treatment


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.