analytics

25 фебруар, 2012

   
         Bogatstvo klinicim dokazima ukazuje da dobra regulacija secera u krvi moze spreciti ili odloziti komplikacije u oba tpa i 1 i 2 dijabetesa. Ali, postizanje ovoga je pravi izazov i za lekara i za pacijenta. Profesor Bloom je rekao da je drzanje optimalnih vrednosti glikemija kod bolesnika na insulinskoj terapiji, isto kao i voziti auto 60km/h bez kocnica.
          Agresivno lecenje je neophodno i treba da ukljuci ranije uvodjenje insulinske terapije kod bolesnika sa tipom 2 dijabetesa. Najcesce su greske u nacinu terapije. Bolesnik i lekar odlazu uvodjenje Insulina i time omogucavaju komplikacijama da bujaju. U osnovi je strah od hipoglikemija, povecanja telesne tezine i strah od injekcija. Od svega ovog najozbiljniji je strah od hipoglikemija i ona kao takav predstavlja najvecu prepreku za postizanje optimalne regulacije secera u krvi.
         Pojava Insulina analoga, uvela je revoluciju u insulinsku terapiju tokom protekle decenije. Ona nudi fleksibilnost u doziranju i vise opcija za odredjivanje i prilagodjavanje terapije. Sada se vec pojavljuje sledece generacija Insulina, a u izucavanju su sa poluzivotom eliminacije vecim od 24h. Najvaznije je da ce oni smanjiti mogucnosti hipoglikemija.

http://www.medscape.org/viewarticle/755996?src=sr

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.