analytics

15 новембар, 2012

Kada krenete kod lekara

     Potrudite se da iskostite vreme koje imate sa doktorom na najbolji nacin.

 

 

     - okupajte se pre dolaska kod lekara! Ne, ne dan ranije, ne nedelju dana ranije.... To podrazumeva i pranje kose, potom cesljanje i pranje zuba!!!
   
      - pripremite dokumentaciju kod kuce.  Sve sto smatrate znacajnim ponesite i svrstajte po datumima. Bolesnici nacesce grese i svrstavaju dokumentaciju po specijalnostima (kardiolog, ginekolog, psihijatar....), pa se ne mogu na brzinu snaci. Zbog manjka vremena posto ne mogu da nadju papir koji traze, zaborave na kraju i sta su poceli da traze. Sve je to normalno, zato se unapred spremite. 
   
    - nemojte doktoru davati fasciklu. On nema vremena da pretura po njoj i trazi ono sto je vazno za Vas. Izvadite racune koje ste platili i beskorisne papirice koji ne pripadaju medicinskoj dokumentaciji. Ovo je uobicajeni nalaz u gomili papira kod pacijenta u nasoj zemlji. 

     - ako imate laboratorijske analize, dajte samo one najnovije. Ukoliko bude potrebno, lekar ce traziti i one ranije. A napisace Vam i sta novo da uradite, ako mora. Nije neophodno da imate laboratorijske analize kada dolazite na pregled. Nije neophodno ni da one budu "sveze". Ne zaboravite da smo mi odrasli ljudi i da se u nasim analizama ukoliko nismo u tom momentu tesko bolesni, stvari sporo ili nikako ne menjaju. 

  - ukoliko se plasite odlaska kod lekara, povedite nekog ko je blizak vama. On ce Vam ulivati samopouzdanje, a i pre ce se setiti vaznih stvari koje Vi u strahu mozete da zaboravite da kazete.

   - isto tako izbegavajte da drugi govore sve vreme umesto Vas. Vi ste pacijent, imate pravo na svoje vreme, i najbolje cete objasniti tegobe. Ovo najcesce rade zene muzevima: "Mogu li ja umesto njega da kazem?! ja bolje znam, on pojma nema".  

    - nemojte se stideti da izbacite sve iz ordinacije da biste ostali sami sa lekraom. To je vase pravo!

   - ne stidite se bilo sta da pitate lekara. Ono sto ne zna, procitace, raspitace se i reci ce Vam na sledecoj kontroli ili meilom ako ga imate. 

    - zapisite sve sto Vas zanima da pitate. Zapisite sve sto zelite da kazete. Zapisite odgovore koje dobijate.    
    - ako ne zapamtite sta je rekao, pisace Vam u izvestaju koji na kraju pregleda dobijete

      A sada sta da NE radite:

  - ne pocinjite razgovor sa; "uputio me je hirurg......". Pocnite sa opisom svojim tegoba, sta vas muci, zasto ste uopste krenuli prvi put kod lekara, pa tek onda dodjite do toga kako ste zavrsili kod hirurga i sta je on savetovao...

   - ne trazite od doktora da vam objasni laboratorijske analize: "mozete da mi kazete sta znaci LDH?" . To je jako tesko i za razumevanje i ucenje i za doktora a skoro nemoguce da se laiku objasni. Zasnivaju se na jako komplikovanim biohemijskim procesima u coveku

   - verujte doktoru, nekome morate verovati. Ne, ne znate taj posao bolje od njega. Verujte mu i kada Vam kaze da se gojite zato sto jedete, da visok pritisak jeste dobro leciva, ali nije izleciva bolest...... Ako Vam se doktor kod koga ste ne dopada, promenite ga. Uvek ima neko ko ce Vam se dopasti. 

          

 


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.