analytics

18 новембар, 2011

DIJETETSKA TERAPIJA U HIPERTENZIJI

Klinički problem

Hipertenzija je definisana kao viši od 140mmHg sistolni, i viši od 90mmhg dijastolni pritisak. Nažalost, oboljenja se vide i kod vrednosti viših od 115/75mmHg. Povišen krvni pritisak je udružen sa povećanim rizikom od šloga, srčanog udara, bubrežne slabosti i poremećaja pshičkih funkcija. Računa se da je sistolni krvni pritisak viši od 115mmHg, kriv za više od 7.6 miliona smrti zbog kardiovaskularnih komplikacija. 

Ovako nešto reći i dobiti nekom čudnom računicom danas nije teško, ali se onda postavlja pitanje, koliki bi to pritisak morao da bude da ne bi imali te komplikacije? Ali, kako bi sa vrlo niskim pritiskom živeli, kretali se, radili, smejali, spavali? Kako bi svi organi bili snabdeveni krvlju, kada bi pritisak bio tako nizak? I ustalom od čega bi mi i umirali ako ne od posledica kardovaskularnih događaja ili malignih bolesti???!!!

    Ovo je pitanje mnogo složenijih rasprava, tako da ćemo se za sada zadrđati na novim medicinskim saznanjima.Od 1960 - 1991g, visina krvnog pritiska je smanjena u SAD i posle prvih 10g, smrtnost se smanjila. Dijagnostikovanje kroz preglede i redovno lečenje je bilo ključ uspeha. od 1990-2002g, krvni pritisak raste. Unos voća i povrća u ishrani pada, gojaznost raste, a sa njom i vrednosti krvnog pritiska. U industrijskim zemljama, visina krvnog pritiska dramatično raste sa starošću populacije. U SAD 10% populacije do 30g ima hipertenziju, a 50% iznad 60g. Smatra se da oni koji unose dosta voća i povrća, a manje soli, imaju manji porast krvnog pritiska sa godinama.
         
      Patofiziologija i efekti terapije

     Esencijalna ili primarna hpertenzija je ime za hipertenziju za koju sigurno znamo da joj uzrok nije oboljenje bubrega ili nadbubrežnih žlezdi. Patofiziologija je kompleksna, sa dosta toga što još mora biti otkriveno.


     
      Smatra se da je za dobro lečenje hipertenzije važna dijetalna ishrana, smanjenje soli i idealna telesna težina o čemu sam ranije pisala. Visoke koncentracije soli su direktno povezane sa pojavom hipertenzije. Uzimanje soli aktivira autoregulatorni niz kojim se povećava količina tečnosti u krvnim sudovima i krvni pritisak. Ali, u najvećem broju slučajeva u esencijalnoj hipertenziji je poremećen metabolizam soli. Za sada se zna da je to genetski nasleđeno uz učešće nekoliko gena. Oni ce se eksprimirati ukoliko bolesnik vodi neadekvatan život u pogledu uzimanja soli. Kod starijih osoba, zidovi krvnih sudova kao sto su aorta i karotidne arterije postaju tvrđi, povišavajući time sistolni krvni pritisak. Umnožavanje ćelija glatkih mišića i disfunkcija unutrasnjeg sloja svi krvnih sudova, računajući i najsitnije, izaziva njihovo suženje i povećanje periferne vaskularne rezistence. Godine i gojaznost učestvuju u nastanku hipertenzije uz pomoć nekoliko mehanizama. Dva efikasna dela u smanjenju hipertenzije su smanjenje unosa soli i smanjenje težine. Smanjenje soli će bubregu omogućiti da izlučuje normalne količine tečnosti, i time da vrati normalan volumen krvi. Poboljšaće i širenje arterija. A smanjenje težine smanjuje zadržavanje soli i vode.
   
        Klinički dokazi
  
       Dosada najbolje proceni postulati dijete su: Dijetetski Pristup Stop hipertenziji (Dash).  Ovo je varijanta mediternanske dijete, ali su brojna istrazivanja pokazala da hrana i nema toliki uticaj koliko se ranije mislilo. Mnogi se više na ovaj vid prevencije i lečenja više ni ne pozivaju. Ipak, još uvek mnogobrojni misle da to baš tako i po ovom receptu treba raditi, i zbog njih ovaj članak pisem. Ja sam inače u onoj grupi naučnika koji smatraju da način ishane nema ama baš nikakve veze sa zdravljem. Naravno, ako čovek nije debeo.  U DASH dijeti zastupljeni su voće i povrće,  mlečni proizvodi od obranog mleka, i malo zasićenih masti.  Posle 8 nedelja, među bolesnicima sa hipertenzijom, sistolni i dijastolni pritisak su se snizili za 7,2 i 2,8 mm Hg, više od kontrolne grupe. U sledećem istraživanju pacijenti na dijeti  i kontrolna grupa koja nije na dijeti, uzimali su  različite količine soli (3.5, 2.3, i 1.2 g dnevno), 30 dana, nasumičnim rasporedom.
    Pacijenti ne bi trebalo da preskaču obroke, trebalo bi da konzumiraju jednu trećinu njihovog svakodnevnog unosa hrane za doručak, i treba da ograniče posete restoranima na jednom nedeljno. Jelo u mnogim restoranima podriva sistem ishrane sa malo natrijuma. U SAD svi lanci ishrane sa vise od 20 lokacija, moraju imati informacije o količini Natrijuma u hrani.

        Neželjeni efekti
     
       Neželjeni efekti dijeta su mali. Nesanica je prvi i glavni klinički simptom kada čovek počne sa dijetom. Dok god možete da spavate kao i kada niste na dijeti, niste u ozbiljnom "minusu". Nesanica nestaje za nedelju do dve. Sledeći efekat je neraspoloženje. Ono nastaje, zbog prisustva tkz. ketonskih tela koji nastaju kao produkt dijete, a oni  u centralnom nervnom sistemu svojim prisustvom prave neraspoloženje. Takođe, prisustvo ketona u urinu je siguran dokaz, i najlakša provera, da je neko na dijeti - u suprotnom laže.

        Smernice

      Smernice preporučuju više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedna za žene i ljude manje težine. Jedno piće je ekvivalent 12 oz piva, 5 dl vina, ili 1,5 dl žestokog pića, od kojih svaki predstavlja oko 14 g etil alkohola.

        Iz Odeljenja za ishranu, Harvardske škole za javno zdravlje (FMS, HC) i Čening laboratorije i kardiologa, Odeljenje za medicinu, Brigam ženske bolnice i Harvardske medicinske škole (FMS) - sve u Bostonu.





http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMct0911013

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.