analytics

26 август, 2016

LEKOVI ZA LEČENJE HOLESTEROLA

Kada vežbanje i dijeta prestanu da budu dovoljni, doktor će Vam savetovati lekove.

Statini



Ovi lekovi, kao atorvastatin (Sortis), rosuvastatin (Crestor) and simvastatin (Zocor), funkcionišu tako što zustavljaju enzim koji proizvodi Holesterol  
Dobit: Statini snižavaju  LDL ili "loš" holesterol za 20 - 55%. Više nego bilo koji drugi lekovi. Takođe, povećavaju HDL "dobar holesterol" koji čuva zidove krvnih sudova.
Mogući neželjeni efekti:  retko, može izazvati boilove u mišićima i povisiti vrednosti neki enzima jetre. Mogući su i bolovi u zglobovima. Ne uzimajte statine ukoliko ste trudni ili imate neku bolest jetre.

Ezetimibe (Zetia)


Smanjuje upijanje holesterola u crevima. 
Dobit: snižava Holesterol za 18-25%. Može se uzimati u kombinaciji sa Statinima, da pospeše snižavanje LDL. Može poboljšati HDL, "dobar holesterol"
Mogući neželjeni efekti: može izazvati proliv, bolove u zglobovima i umor. 
    
Rezini

Ovi lekovi kao Holestiramina, (Prevalit), colestipol (Colestid) i colesevelam (Welchol), vezuju se za žučne soli u crevima. Ove soli sadrže holesterol i biće eliminisane iz tela. 
Dobit: Smanjuju LDL za 15-30%.
Mogući neželjeni efekti: moguć zatvor, ako se kombinuju sa drugim lekovima za snižavanje LDL.  
  
Nicotiniska kiselina 



Niacin B vitamin , rastvorljiv u vodi i smanjuje LDL i povišava HDL  
Dobit: Nikotinska kiselina snižava LDL (loš Holesterol) za 5-15% ali i preko 25% kod nekih ljudi.
Mogući neželjeni efekti: crvenilo u licu, svrab. Pratiti funkciju jetre i ne davati dijabetičarima, jer povišava glikemiju. 

Preparati za vensko davanje
Nova klasa lekova, nije još registrovana u Srbiji. Alirocumab (Praluent) i evolocumab (Repatha), koriste se za lečenje familijarnih hiperholesterolemija. 
Vaš doktor će odrediti koji je od ovih grupa lekova nabolji za Vas kao bolesnika. Takođe će napraviti i izbor leka iz same grupe. Sve ovo zavisiod kojih boleti bolujete, koliko imate godine, koje lekove već uzimate, kog ste pola i eventualno još neke odrednice koje su vezane samo za Vas. 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.