analytics

05 октобар, 2014

Zdrava hrana



Moja žena prirodno teži celoživotnom obrazovanju. Pogotovo zdravstvenom. Pomno prati prehrambena uputstva po medijima. Nažalost se po njima i ponaša.


Već odavno smo u našoj kuhinji otkazali gostoprimstvo svinjskoj masti, a ubrzo zatim i prerađevinama od iznutrica  - a sve zbog sadržaja holesterola.
Zbogom pašteticama, krvavicama, pečenicama, slasnoj prženoj slanini i sličnim divotama.

Onda je žena pročitala da testenine debljaju. Kako nevolja nikad ne dolazi sama, neki je dripac u ženskoj reviji napisao da je paradajs mogući izvor karcinoma.
I tako su s našeg stola nestali špageti a la carbonara, makaroni sa salsom i još puno sličnih lepota.

Onda je neka baraba na televiziji ocrnila ulje, jer je to sporodelujući otrov i prešli smo na margarin.

Ne lezi vraže - neko je u jednom članku oštro napao isti jer je po štetnosti blizak ulju.
Sad pržimo luk u vreloj vodi.

Uživanje konzumiranja jaja nam je u nedeljnom magazinu ogadio neki stručnjak, a usput je zabranio i korišćenje soli pri  kuvanju. Žena je sladostrasno precrtala u jelovniku sve vrste jaja - u meko i utvrdo, na oko i kajganu. Ništa više ne solimo tako da potajno ližem bele naslage sa saksija za cveće...

Pre mesec dana je neka vegetarijanska kokoška uverila ženu da su sve vrste mesa greh protiv tela i da su jedina istinski zdrava hrana šargarepa, repa, kupus, salata i neprskane jabuke.
A onda je na radiju neki tip naučno dokazivao da je povrće dvostruki mač te da je njegova upotreba naučno upitna nezavisno da li je uzgajano na prirodnom ili veštačkom đubrivu.

Ostali su nam med, mleko i hleb...

Onda su u ranije spomenutom nedeljniku dali na znanje da med prouzrokuje šećernu bolest, mleko da škodi slezini, a hleb se po učinku bitno ne razlikuje od testenina.

U toj prehrambenoj stisci su se žena i kćerka okrenule čaju od kamilice, zobenim pahuljicama i pirinču kuvanom na vodi, a ja sam se bacio na pivo i barene krompire.

Nedugo nakon toga našao se neki sadista sa tvrdnjom da pivo uzrokuje protin, a da su u krompiru otkrili opasne sastojke koji mogu uzrokovati oštećenje prostate.

Onda sam prešao na vino i mekinje, no kako vino uništava jetru, a zobene pahuljice i mekinje, po teoriji nekog zlikovca objavljenoj u dnevnim novinama, koče normalno funkcioniranje hipofize, ne znamo više kako ni šta...

Žena ima 35 kila, kćerka koji kilogram više (sumnjamo da se povremeno iskrade van našeg nadzora odlazi da se truje nekom picom), a ja sam sve sličniji pokojnom faraonu Ramzesu nakon što su njegove ostatke "lečili" u Parizu.

Brižna komšinica je, u strahu od našeg neminovnog kraja, pozvala popa koji je u pratnji crkvenjaka zazvonio na vrata sa namerom odavanja poslednje pomasti.

"Samo to ne", zaurlala je žena poslednjim snagama. "Načula sam da se poslednja pomast vrši običnim semenskim uljem, a to je smrt za organizam".

I tako sad, bez strategije za bolji položaj na onom svetu, izgladneli, mumificirani, ali zdravi, čekamo odlazak iz ovog prehrambenog svinjca...

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.