analytics

04 јул, 2013

Jetra iz epruvete

Japanci odgajili tkivo jetre u epruveti, presadili u mozak miša i dobili organ sličan ljudskom

Japanski istraživači su uz pomoć tri tipa matičnih ćelija od kojih nastaje jetra u ljudskom embrionu uspeli da odgaje majušni komad tkiva jetre u epruveti. Nakon toga, tkivo su presadili u mozak miša, gde je uz snabdevanje krvlju raslo još dva meseca. Na ovaj način proizvedeno tkivo imalo je mnoge odlike ljudske jetre, uključujući i sposobnost da razlaže droge i lekove.

U daljim eksperimentima, naučnici su presađivanjem ovako dobijene jetre uspevali da produže život miševima sa neizlečivim oboljenjem jetre, a rezultati eksperimenta objavljeni su u stručnom časopisu “Nejčer”.
Prilikom eksperimenta, istraživači su mozak miša odabrali jer je tu bilo lako da se tkivo poveže sa krvnim sudovima i da se prati kako funkcioniše, ali kod ljudskog pacijenta ovaj komadić bi mogao da se upotrebi da bi se “zakrpila“ oštećena jetra.
Istraživači se nadaju da bi probno presađivanje tako odgajenih organa na ljudima moglo da se izvede kroz desetak godina, a Takanori Takebe sa Univerziteta Jokohama, koji je rukovodio istraživanjem, smatra da bi prvi pacijenti najverovatnije bili bebe i deca sa teškim oštećenjima jetra. Prema njegovom mišljenju, ovaj način odgajanja tkiva jetre je prirodniji od onih koje su usavršili drugi naučnici i sadrži “ogroman potencijal” za lečenje pacijenata kojima je potrebna transplantacija.
U doglednoj budućnosti, na sličan način bi mogli da se odgaje i pankreas, pluća, ili bubreg, što bi za mnoge pacijente sa oštećenim organima predstavljalo spas, i poštedelo bi ih dugotrajnog i često uzaludnog čekanja.



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.