analytics

15 децембар, 2012

ČUDO NAŠEG TELA - FUNKCIJE

FUNKCIJE  NAŠEG  TELA

Iako često ne volimo da pričamo o njima, čovek se bavi funkcijama svoga tela na dnevnoj bazi. Kijanjem, čovek izbacuje kapljice iz svog tela brzinom od 150km/h. Ovo je dovoljan razlog da stavite ruku na usta kada kijate.  Kašljem se kapljice izbacuju brzinom od 100 km/h. Zato se čovek lako zarazi zimi u zatvorenim prostorijama. Zbog ovoga ih treba često provetravati.


Žene trepću dva puta više od muškaraca. Bez obzira na pol, u proseku trepnemo13 puta u minutu. 
Puna bešika je veličine manje lopte. Sada znate zašto trčite do kupatila. Prosečno, bešika ima od 400-800 ml tečnosti, a većina ljudi ima potrebu za toaletom kada je u njoj već 250-300ml. 
Oko 75% ljudskog otpada je voda. Iako mi mislimo da je samo urin sačinjen od vode, i feces je većinom voda. 
Stopala imaju 500 000 znojnih žlezda i mogu proizvesti više od pola litra znoja dnevno. Muškarci imaju mnogo više aktivnih znojnih žlezdi nego žene. 
Tokom života proizvešćete pljuvačke toliko da popunite dva bazena. Ona ima važnu ulogu u procesu varenja i čuvanju usta. 
U proseku 14 puta dnevno, čovek izbacuje gasove. I uz najveći trud to se mora odigrati nekoliko puta na dan. Varenje podstiče organizam da pravi gasove koji mogu biti zarobljeni u stomaku. 
Proizvodnja žutog voska u ušima (cerumen) je dobra za zdravlje uva. Iako mnogi misle da je to odvratno, to je zapravo odbrambeni mehanizam od bakterija, gljivica, prljavštine i čak insekata. On čisti i podmazuje ušni kanal. 



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.