analytics

27 новембар, 2012

TIA - TRANZITORNI ISHEMIČNI ATAK

Nekada je TIA (tranzitorni ishemični atak) bio okarakterisan kao "mini šlog". Danas ga je mnogo bolje shvatiti  kao "upozorenje za moždani udar"

TIA izaziva takođe ugrušak, jedina je razlika što je ovaj ugrušak prolazan. Simptomi TIA nastaju brzo i traju relativno kratko vreme. Vrlo često traju kraće od 5 minuta, najčećše oko 1 minuta. Za razliku od šloga, kada prođu tegobe, u mozgu ne ostaju oštećenja. 

Da bi ovo videli slikovito, kliknite na link ispod.

View a detailed animation of TIA.

Upozoravajuci znaci TIA su isti kao kod moždanog udara (šloga).

numbnessIznenadna utrnulost i slabost lica, ruke i/ili noge, naročito sa jedne strane tela. 
confusionIznenadna konfuzija, problem sa govorom i razumevanjem.
trouble-seeingProblem u vidu na jednom ili oba oka.
dizzinessIznenadni problem u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže ili koordinacije. 
headacheIznenadna jaka glavobolja bez jasnog razloga. 

Zašto se neki ugrušci (trombići) razlože a neki ne? Kako Dr Emil Matarese navodi, u čoveku postoje materije koje razlažu ugruške. Na kraju će se svaki takav ugrušak razložiti, ostaje samo pitanje koliko će to dugo trajati, i samim tim, kolika ce oštećenja u mozgu ostati. Pošto se vreme ne može predvideti, bilo kada da osetite neke od ovih simptoma, odmah zovite "hitnu pomoć". Postoje lekovi koji mogu razložiti trombić. Ne čekajte da simptomi prođu.
Na TIA treba ozbiljno obratiti pažnju, jer trećina onih koji su imali TIA u sledećih godinu dana dobiju moždani udar. Prevencija bi mogla značajno da poboljša situaciju, jer nakon TIA (za razliku od drugih stanja), bolesnik ima vremena. Takođe, bolesnici koji su preležali moždani udar, a imaju simptome TIA, moraju se odmah javiti u bolnicu.

                         Zapamtite, u ovom slucaju je gubitak vremena gubitak mozga!




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.