analytics

07 новембар, 2012

Sta je koronarna bolest?

            Srce je misic kome je stalno potreban kiseonik i hrana da bi moglo da radi. Srce ovo dobija krvlju koja dolazi kroz arterije. Arterije koje hrane srce zovemo koronarne arterije. Koronarna bolest nastaje kada se na unutrasnjim zidovima arterije nakupe naslage, i suze njen promer.

           

     Postoji nekoliko ovakvih arterija koje hrane srce. cesto su dve ili vise suzene. Ova suzenje smanjuju srcu dotok lrvi, a time i hranu koju dobija iz krvi.  Ovo postaje veliki problem kada se zahtevi za kolicinom hrane odnosno krvi povecaju. to se najcesce dogadja kada covek poveca fizicki napor. Najcesca tegoba je bol u grudima. On se moze siriti u ledja, ramena i ruke. Bol prolazi kada se prestane sa naporom.


    U tezim slucajevima, suzene arterije se potpuno zatvore i tada nastaje infarkt miokarda (miokard je srcani misic), odnosno srcani udar. Kada se ovo desi, jedan deo srcanog misica strada jer ostaje neishranjen. Ova glad za hranom - krvlju izaziva tako jak bol. Time jedan deo srca odlazi iz funkcije, i ako je on veci, covek umire.

http://www.nice.org.uk/nicemedia/live/11520/32780/32780.pdf

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.