analytics

10 новембар, 2012

Polipil

Već nekoliko godina u svetu se govori o "Polipil" leku. To je 1 tableta u kojoj se nalazi više lekova. Za sada je to samo jedna vrsta, i ona obuhvata tabletu koja kako sada naučnici govore umanjuje mogućnost nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Kod onih koji već imaju bolesti, umanjuje rizike za nastanak teških komplikacija tih bolesti. 
Ova POLIPIL tableta sadrži Aspirin, jedna od lekova iz grupe statina i dva leka koji snižavaju krvni pritisak. U studiji iz 2004. godine, to su bili: 75 mg Aspirina, Simvastatin 40 mg, Lizinopril 19 mg, i Atenolol 50mg. U drugom istraživanju, prvi lekovi su bili isti, a umesto atenolola bio je diuretik - hidrohlortiazid 12.5 mg. Kako sada istraživanja govore, pokazala se vrlo efikasnom. Pored ovoga pacijenti vole ovaj vid terapije. Ova ljubav prema njoj je omogućila da se veliki broj pacijenata za kratko vreme uključi u istraživanja. Ovo je bilo najbrže uključivanje najveće broja bolesnika u neku studiju do sada. Kada su istraživanja završena, veliki broj njih je bio razočaran što mora da prekine uzimanje. A morali su, jer lek još uvek nije registriovan za redovnu upotrebu. 


Ločigno, jer su sva istraživanja od ranije pokazala, da bolesnici redovnije uzimaju prepisanu terapiju, ako je brojčano lekova manje.
Sve u svemu, ovo je dobra ideja za bolesnike kojima je ovaj vid terapije potreban. Bilo jei  ideja da i oni koji nisu bolesni preventivno piju Polipil.

Naravno, tu se sada postavljaju brojna pitanja: mogu li se svi lečiti istim lekom. Naročito kada se uzme u obzir da promene leka i korekcije doza tokom lečenja nema, jer se nekoliko njih nalazi već u jednoj piluli. Da li je potrebno i efikasno bilo šta preventivno lečiti, uopšte uzimati lekove? Dalje, da li je Polipil zaista toliko efikasan - nije prošlo dovoljno vremena da bi se to izučilo? 
Kardiovaskularna oboljenja i šećerna bolest su često "spore bolesti", tako da istraživanja od godinu, godinu i po, pitanje šta znače i donose.... Da li dobro tumačimo rezultate? Niskorizični bolesnici će imati više stete nego koristi od njenog uzimanja. Da li se neželjeni efekti svakog od leka koji se nalazi u njoj sabira ili množi...... Ima tu još dosta pitanja na koje će kao i obično vreme dati odgovor. 






http://www.medscape.com/viewarticle/773971?src=mpnews&spon=2

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.