analytics

09 новембар, 2012

mali defibrilator u nama

Mala spravica, manja od pejdzera dokazano spasava zivote. Spravica se zove implantabilni kardioverter defibrilator (ICD). Ona otkriva i ispravlja nenormalan ritam srca koji zovemo aritmija. Ali one vrste opasnih aritmija, koje mogu ubiti coveka. ICD se hirurskim putem  stavi u grudni kos bolesnika sa zicama koje idu u srce. Danas se svake godine oko 300000 ICD implantira.
On se pokazao dobra kod bolesnika koji su imali klinicku smrt i imaju visok rizik da ce se ona ponoviti. Ali, uzrokovana najsmrtonosnijim, brzim nenormalnih ritmom srca koji zovemo ventrikularna (komorska) tahikardija ili komorska fibrilacija. procedura podrazumeva manju operaciju, a komplikacije su retke. On deluje i kao spasilac i za one kod kojih srce radi presporo. ICD prepoznaje sve nenormalne ritmove srca i popravlja ih strujom koju poseduje u sebi. On se razlikuje od pejsmejkera i u velici i u funkciji. Pejsmejker obezbedjuje normalan ritam srca, a ICD radi na sprecavanju smrti. Postoji i dvokomorni ICD za bolesnike koji zahtevaju i defibrilator i pejsmejker.
Kardiolog procenjuje da li ce bolesnik imati korist od ovog aparata. Pored nenormlanih ritmova koje bolesnik moze da ima, ulogu u proceni igra i njegova snaga srca koju zovemo "ejekciona frakcija (EF). treba naglasiti da iako se ona izrazava u procentima, mi ne podrazumevamo 100%. normlanu funkciju srca mi racunamo ood 55% i vise. Bolesnici koji imaju EF manju od 30-35% mogu biti kandidati za ICD.
I oni koji imaju spontanu disekciju aorte i tesku srcanu insuficijenciju mogu biti kandidati. To iz razloga sto mogu imati teske aritmije koje ih mogu ubiti. Kada se ICD ugradi bolesnici idu na redovne preglede sto omogucava da ovaj aparat pravilno radi. On obicno radi od 4-8g, potom je potrebna njegova zamena. Dok radi baterija se proverava na 3 meseca i to daljinski putem telefona. ICD ne smeta bolesnicima, oni ga ne osecaju, dok se ne aktivira. A aktivira se samo kada mora. On se sa godinama poboljsava i razvija, tako da svake godine izlaze sve savrseniji i savrseniji. Trenutno je u istrazivanju ICD koji ce se stavljati pod kozu. Ovo ce pojednostaviti intervenciju i smanjiti mogucnost infekcija. 


IZVOR: AHA

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.