analytics

16 новембар, 2012

Kako gubitak tezine moze smanjiti nivo secera u krvi



    Visok nivo secera u krvi moze biti opasan, i konacno da dovede do pojave dijebetesa tipa 2. On kasnije moze povecati rizik  za nastanak srcanih oboljenja. Ukoliko Vam je lekar rekao da Vam je nivo secera nesto visi, gubitak tezine ce Vam omoguciti da se nivo secera u krvi smanji. 
    Secer u krvi dolazi iz ugljenih hidrata koje pojedete, a nastaju i u jetri. Najvise ugljenih hidrata imaju hleb, zitarice, krompir, pirinac, secer i slatkisi. Vasa jetra stvara dodatni secer kada ga da nemate dovoljno u telu, a potreban je misicima. Ovo se dogadja kada je razvije insulinska rezistencija. To je momenat kada lucenje Insulina ne funkcionise normalno. Visak masti narocito masti oko stomaka povecava insulinsku rezistenciju. 
    Sve ovo moze nestati, a jetra ce prestati da stvara secer ukoliko nestane visak masti iz vaseg tela. Ukoliko izgubite samo 5-10% tezine, poboljsacete nivo secera u krvi. Gubitak od samo 10-15kg moze da dovede glikemiju na normalan nivo. Vezbanjem smanjujete telesnu tezinu, mada vrlo malo. Ali, vezbanje smanjuje insulinsku rezistenciju i pomaze bolje snabdevanje misica secerom. 

http://journals.lww.com/heartinsight/Fulltext/2012/05000/Modest_Lifestyle_and_Behavioral_Changes_That_Can.4.aspx







Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.