analytics

18 јун, 2012

NOVO!!!

    Novotarije u svetu tehnologije, omogucavaju laksu dijagnostiku, samim tim i lecenje. dr Erik Topol je ovo u svojoj knjizi: "Kreativna destrukcija medicine" detaljnije opisao, a ja cu vam ovde navesti samo nekoliko primera. 
    Dana mozete na svoj "smart phone" zakaciti deo iste velicine kao on, pola santimetara debeo sa dva metalna nezna izbocenja koja su ustvari senzori i oni prijanjaju na vasu kozu (za slike i filmic o tome, kliknite na link na kraju teksta). 
Stavljanjem na Vas grudni kos, ovo omogucava slikanje Vaseg EKG, a sve se to u telefonu pamti, a moze i da se salje. Postoji i poseban dodatak velicine plasticne kartice za placanje, za one koji nemaju ove telefone. Ova plasticna "igracka" omogucava slikanje EKG sa svim prekordijalnim odvodima. Ovaj aparatic je dr Toplolu pomogao da tokom leta avionom jednom putniku u avionu dijagnostikuje infarkt. 

   
    Druga novotarija bi bila mali aparatic koji bi stalno merio vas secer u krvi. Moze se zalepiti za ruku ili stomak (ukoliko ne zelite da ga svi vide). Takodje, rezultati se prenose na bilo koji "pametni telefon", i mozete kontaktirati svog doktora, ili se sami igrati istog - priustite sebi jedan od omiljenijih uloga stanovnika nase zemlje. U svakom slucaju vie nema ono svima vidljivog bodenja u jagodicu prsta.  
   
    Treci aparatic je desetak santimetara dug gumirani aparatic koji se zalepi za grudni kos i slika Vas EKG dve nedelje. kada se snimanje zavrsi postom ga posaljete doktoru na analizu, i dobijete rezultat. nije vremenski kontinuiran kao holter EKG i prethodnisa secerom u krvi, ali je vremeni dovoljan za pravilne zakjucke. 

       
    Cetvrti aparat je IPad koji oogucava da se sve vreme preko 8 monitora u jedinicama intenzivne nege stalno nadgleda. 
    
    Peti element je "Vi sken" - ultrazvucna sonda kja je tankim gajtanom prikacen za vas "smart phone". Omogucava ultrazvuk na licu mesta. 

   
    Dobrodosli u svet tehnologije. Ko zna sta nas vec sutra ceka.

http://www.medscape.com/viewarticle/765017


   

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.