analytics

19 мај, 2012

eh ti antibiotici



Maj, 16, 2012 (Nesvil, Tenesi) - Tokom petodnevnog lecenja Azitromicinom, bolesnici su imali malo povecan rizik od iznenadne srcane smrti. Ovo je uradjeno u poredjenju sa bolesnicima koji su primali Amoksicilin ili su bili bez antibiotika. Glavna razlika je ipak u ozbiljnosti njihove bolesti. 
     Ova studija je objavljena 17. maja ove godine u NEJM casopisu. "Svi antibiotici imaju svoje prednosti, mane i rizike, pa i Azitromicin" naveo je vodeci autor studije dr Vejn Rej. Konacno, cak iako uzmemo za tacno da su bolsnici koji su uzimali Azitromicin, umrli zbog poremecaja rima izazvani njime, to nikada necemo moci da dokazemo. Kardiovaskularni bolesnici u svakom momentu mogu umreti elektricnom smrcu. Od ranije smo znali da makrolidni antibiotici to mogu izazvati, (Eritromicin i Klaritromicin), a sada se medju njima nasao i Azitromicin. 
     Ispitivana grupa je izgledala ovako: Pacijenti su bili od 30-74g, sa srednjim godinama 49. 77% su bile zene. Njihov rizik je procenjivan na osnovu prethodno prelezanog srcanog udara, popustanja srca, secerne bolesti, starosti i polu. 
     Zabelezeno je 47 smrti vise sa Azitromicnom, nego sa Amoksicilinom, na MILION ordiniranih terapija. (da li je ovo stvarno znacajno? prim. autora). Kod bolesnika sa kardiovaskularnim bolestima, ovaj broj je veci - 245 smrti, opet na MILION ordiniranih. Takodje, bitna je i sledeca stvar. Azitromicin, dobijaju ljudi sa respiratornim infekcijama, cesto na vec postojecoj hronicnoj opstruktivnoj bolesti pluca (HOBP), a Amoksicilinom najcesce lecimo urinarne infekcije i to kod zdrave populacije. Ovim najprostijim analiziranjem, vidi se da su vec u startu bolesnici koji dobijaju Azitromicin mnogo bolesniji, od onih sa Amoksicilinom. 

 http://www.medscape.com/viewarticle/763994?src=mp&spon=2
    
       Kako god, Azitromicin je odlican antibiotik!!! I jos kada kod nas ima cak i u varijanti da promuckate tecnost sa ukusom banane i popijete samo jednom a on traje 10 dana...... i nije tako lose.







Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.