analytics

11 фебруар, 2012

NEKI ANTIBIOTICI MOGU POJAČATI DEJSTVO VARFARINA

Poznato je da neki antibiotici mogu uticati na to da se poveća INR kod bolesnika koji uzimaju preparate varfarina (Farin, Sincum, Sintrom....). Mogućnost krvarenja je čak i dupla kada se uzimaju zajedno. U tu grupu antibiotika spadaju sulfonamidi: Baktrim odnosno Trimosul. 

  
Pencilinski preparati nama znani kao: Pentreksil (u narodu popularniji kao PentrAksil), Sinacilin, Amoksicilin, Ampicilin, Panklav, Kliacil... Zatim slede antibiotici iz grupe makrolida, poznati nama kao: Eritromicin, Klaritromicin, Fromilid, Zmax, Sumamed, Hemomocin, Roksimisan, Runak... I antibiotici iz grupe hinolona, nama poznati kao: Ciprocinal,  Ciprofloksacin, Marocen, Viziren, Nofocin. 
Pored antibiotika, lekovi za lečenje gljivica mogu podići INR za čak četiri puta. Istraživanje je urađeno sa 38 762 pacijenata. 798 pacijenata je imalo krvarenje. Oni su imali krvarenje od 15-60 dana od početka uzimanja antibiotika uz preparate varfarina. Nakon dva meseca od uzimanja antibiotika uz preparate varfarina, nikakvog međusobnog uticaja više nije bilo. U ovom istraživanju nisu uzimani u obzir hrana, biljni preparati koje su bolesnici uzimali, kao ni neke specifičnije karatkteristike pacijenata o tome da li su uzimali alkohol, Aspirin...



Znam da mnogi stanovnici naše zemlje, antibioticima veruju skoro kao Bogu. Pogrešno ih dele prema jačini, a ne kako bi trebalo. "preko veze" ih i dalje uzimaju u apotekama, sami sebi dajući za mnogobrojne virusne infekcije na koje oni UOPŠTE ne deluju. Kada virusna infekcija sama od sebe prođe, to ozdravljenje pripisuju antibioticima. I što je najsmešnije, kada im kao lekar objasnite da  sve to što su uradili je pogrešno, sumnjičavo Vas gledaju, i uopšte Vam ne veruju. Mnogi od njih dobiju neželjene efekte antibiotika, a te efekte pošto ne znaju ništa o antibioticima pripišu nekoj novoj njima neobjašnjivoj bolesti, i tada započinju omiljenu zabavu - ispitivanje kod lekara!


Dr Maja Nešović             






1 коментар :

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.