analytics

02 октобар, 2011

Neki lekovi iz grupe NSAID pospešuju kardiovaskularne bolesti

     27. septembra ove godine je objavljeno da rofecoxib i diclofenac povećavaju rizik od infarkta miokarda ili šloga, kao i generalno smrti zbog kardivaskularnih bolesti. Ibuprofen i naproxen su nešto sigurniji. I oni povećavaju rizike, ali manje od prva dva pomenuta.

     To više nije diskutabilno, ispitivanja su završena. Dr Patricia McGettigan koja je prvi autor objavljenog rada i vođa celokupnog ispitivanja je ovo dokazala analizirajuci 31 studiju, blizu 200 000 kardiovaskularnih događaja i 2.7 miliona ljudi koji su uzimali lekove NSAID grupe. Do sada se smatralo da je naproxen kardioprotektivan, ali se to sada nije dokazalo. Pokazalo se da je najsigurniji za korišćenje, da zapravo najmanje šteti. Odmah "iza" njega je ibuprofen  sa nešto većim rizikom, naročito ako se uzima u dozama od 1200 - 1600 mg.
      Rizik je izrazito povećan kada se uzimaju diclofenac (za 22% i u malim dozama), indomethacin, meloxicam kao i rofecoxib (koji je zabranjen 2004g). Zato, ukoliko su potrebne veće doze za bolesnika, savet je da se koristi naproxen. Pre 10 godina je bilo pregršt "sigurnih" lekova iz grupe NSAID, a danas se sve svelo na 2!




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.