analytics

26 октобар, 2011

Kako došlo tako otišlo

     Nove vesti dolaze iz sveta i ruše naša laička uverenja. A lepo smo se uljuljkivali u našem slabom opštem obrazovanju a shodno njemu i u sposobnost samolečenja. U apotekama smo kupovali vitamine, razne "tragovne elemente", pili ih za svaki slučaj, i sa poslovično velikim nepoverenjem prema lekarima slušali pojedine koji su govorili da je to nepotrebno. U našem podneblju u kome živimo, hranom unosimo sasvim dovoljno hranljivih materija, bilo koje vrste, odnosno sve što nam je potrebno. Vitamini se najprostije rečeno mogu rastvarati u vodi i mastima. Sav višak onih vitamina koji se rastvaraju u vodi biće iznešen iz organizma baš kako je i unešen. Zahvaljujući tome, ne možemo se otrovati njima. Postoje i vitamini koji se u organizmu rastvaraju u mastima. To su A, D, E, K, i oni se unošenjem mogu taložiti u našem telu. Kako se normalno unose hranom, višak će se taložiti do potencijalnog trovanja. Da, njima se ćovek može predozirati. Takođe, treba napomenuti, da ne postoje nikakvi naučni dokazi da je vitamin E eliksir mladosti i faktor uspešnog seksualnog života. "tragovni elementi" su neki hemijski elementi iz Mendeljejevog periodnog sistema elemenata. Nalaze se u malim količinama, i u tim količinama treba i da ostanu. Nema razloga dodatno ih unositi, ni produktima iz apoteka i prodavnica, a ni vodama koje takođe kupujemo po prodavnicama. Konačno, ne treba zaboraviti da je čovek i pre pravljenja ovih produkata živeo, kao i da nas ti produkti neće učini ni zdravijima ni dugovečnijima, ali nam mogu učiniti nažao. 
        19 godina je rađeno istraživanje na 38772  žena od 55 do 69g života (Iowa Women's Health Study). Uzimale su vitamine i minerale. Mnogi od njih 15 koje su uzimale, nisu se ni na koji način pokazali opasnima. Međutim, vitamin B6, folna kiselina, gvožđe, magnezijum, cink, bakar povećavaju smrtnost. Uzimanje vitamina B6, gvožđa, folne kiseline, magnezijuma i cinka daju 3-6% veću smrtnost, dok bakar uvečava smrtnost za 18%. Tu su bili i beta karoten, B kompleks vitamina, selen, vitamin C, ali se oni nisu pokazali štetnima.
         Jaakko Mursu, sa "Department of Health Sciences, Institute of Public Health and Clinical Nutrition at the University of Eastern Finland in Kuopio" u Finskoj, je sa svojim kolegama ovo objavila 10. oktobra u "Archives of Internal Medicine". 2.4% je veći apsolutni rizik od smrti (hazard ratio [HR], 1.06; 95% confidence interval, 1.02 - 1.10). Korisnici ovih preparata su bili višeg nivoa obrazovanja, više fizički aktivni, i više njih je koristilo terapiju estrogenima, preko 98% je bilo u menopauzi. 15594 žena je tokom ovog praćenja umrlo, što je oko 40%. Korišćenje kalcijuma pokazuje smanjenje apsolutnog rizika smrti za 3.8%. 
         Ponovo se postavlja pitanje mode, i velikih para uloženih u modus "kako doživeti stotu"?!
         Da li je to cilj?


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.