analytics

17 септембар, 2011

ŠTO DUŽE DEBELI, TO BLIŽI SMRTI

Gojaznost je udružena sa povećanim mortalitetom kod sredovečne i starije populacije. Ljudi srednjih godina koji imaju BMI veci od 30,  imaju 22% veci rizik od smrti u odnosu na one koji imaju normalnu telesnu tezinu (BMI 18.5–24.9).
Kod starijih je situacija nešto bolja, kod njih je smrtnost veća za 10% u odnosu na one sa normalnim BMI. 57 studija koje se ubuhvatale skoro milion ljudi, pokazale su nekoliko specificnih uzročnika smrti, ali nijedna studija do ove nije ispitivala dužinu gojaznosti i smrtnost.
Hipoteza ove studije je bila da se proceni težina gojaznosti i njeno trajanje u odnosu na mortalitet. Dužina posmatranja je bila 48 godina, a ispitanici su kontrolisani na svake 2g. Praćeni su pol, glukoza u krvi, pušenje, unos alkohola, visina holesterola i fizička aktivnost. Do sada se pokazalo da dugo trajanje gojaznosti potencijalno oštećuje samu DNK,  menja metabolizam karcinogen metabolišućeg enzima, i iscprljuje beta ćelije. Sve ovo dovodi do hipertenzije, dijabetesa i tumora.
Konačni rezultati pokazuju da oni koji su bili gojazni od 5-14.9g imaju dva puta veći rizik da umru, a oni kod kojih gojaznost traje duže od 15 godina, rizik je tri puta veci. Za svake 2 dodatne godine na ove vec rečene, rizik za umiranje od kardiovaskularnih oboljenja se povećava za 6-7%, a za umiranje od raka za 3%. 
Ova studija je započeta 1948 godine, i rađena je narednih 48g. Tih '50-ih godina prošlog veka, među odraslim stanovništvom bilo je samo 10% gojaznog stanovništva, a 2008 godine u Americi bilo je oko 30%. Ranije, gojaznost je nastupala oko 50 godina života, i u proseku trajala 13g. Danas se gojaznost javlja bar deset godina ranije. Šta današnje gojazne ljude čeka, videcemo
  





Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.