analytics

02 новембар, 2011

Nema povezanosti izmedju pušenja i raka dojke

 " Addicts are the smartest most creative people on the Earth "- (Dr House)
Nekoliko studija su istraživale polimorfizam CYP1A1 i rizik za nastanak raka dojke, ali do kraja ipak nisu pokazale baš nikakvu povezanost. CYP1A1 je gen kandidat za rak dojke, učestvujući u njegovom metabolizmu.
 


  











Ovakvu ulogu ima i polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), naviše svojim učešćem u oksidativnom metabolizmu estrogena. Pomenuti su svuda oko nas, i u duvanskom dimu. Unošenjem, dospevaju do svih organa, pa i dojki. Ovo je bila osnovna ideja za još jedno u nizu ovakvih izučavanja u svetu. Učestvovalo je 25000 pacijenata od 45-74 godina.  
       Sve u svemu, nikakvi značajni i ozbiljni zaključci nisu dobijeni. Ambrosone i saradnici (1) su pronašli značajno povecćanje rizika od raka dojke kod pušača koji puše mali broj cigareta, što kod teških pušača (više od 20 cigareta/dan), nije pronađeno.  Nausprot tome, Ihsibe i saradnici (2) nisu našli nikake razlike u riziku kod pušača ma koliko cigareta pušili. Našli su međutim, povećan rizik kod žena koje su sa pušenjem počele pre 18. godine života. 

 



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.