analytics

30. август 2011.

LEČENJE HIPERTENZIJE

Sva dosadasnja istraživanja su pokazala da lečenje hipertenzije značajno smanjuje morbiditet i mortalitet ovih bolesnika. Terapija podrazumeva lečenje bez lekova i lečenje lekovima.

Nefarmakološka terapija

       Nesumnjivo je pokazano kako u kliničkom radu tako i u mnogobrojnim studijama da lečenje bez lekova može kod nekih bolesnika da bude dovoljno za dobru kontrolu krvnog pritiska. Kada to nije slučaj, njegova primena  značajno smanjuje doze i broj lekova koje treba primeniti za lečenje hipertenzije.
       Kako je gojaznost vrlo često udružena sa povišenim krvnim pritiskom u lečenju treba pre svega poći od redukcije telesne težine. Tako je pokazano da smanjenje težine za 3 kilograma smanjuje krvni pritisak za 7/4 mmHg, a pad težine za 12 kilograma smanjuje vrednosti krvnog pritiska za 21/13 mmHg. Cilj je da se pomoću nutricioniste ili dijetetičara podrže ovi bolesnici kako bi postigli  normalnu telesnu težinu.
        Mnogobrojni rezultati ukazuju da je u lečenju hipertenzije važan smanjen unos soli. Pridržavanje ovog režima daje iste rezultate kao i lečenje diureticima, naravno bez sporednih i neželjenih dejstava lečenja. Međutim, najnovija otkrica vezana za unos soli, pokazuju da so i nije tako vazna za ukupni ishod lečenja hipertenzije. Sacekacemo novi izveštaj - NJC VIII koji bas zbog ovog otkrića još uvek kasni.
       Unos alkohola oko 80 gr dnevno (4 piva na primer) direktno povećava krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom. Prekidanje uzimanja alkohola dovodi do pada krvnog pritiska, i to vrlo brzo po prekidanju. Poslednjih godina je pokazano da umeren unos alkohola nije štetan već i koristan. Tako su preporučene doze 14 jedinica nedeljno za žene i 21 jedinica za muškarce (1 jedinica je čaša vina, pola čaše piva i pola čašice žestokog pića).
      Povećanje fizičke aktivnosti naročito kod osoba koje obavljaju posao sedeći može značajno da poboljša kontrolu krvnog pritiska. Preporučeni fizički napor mora biti doziran, odmeren i podešen  godinama, polu i mogućnostima bolesnika.
     Imajući u vidu koliko je terapija bez lekova važna u lečenju hipertenzije, treba bolesnike uputiti u ovaj vide lečenja.  Posebno kod onih kod kojih je tek otkrivena bolest i kod kojih hipertenzija može da se klasifikuje kao prehipertenzija ili hipertenzija I stepena. Većina bolesnika ne prihvata medikamentno (lekovima) terapiju kao hroničan vid lečenja. Tim pre ih treba ohrabriti i uputiti na nefarmakološko (bez lekova) lečenje. Međutim, to znači promenu stila života, što je vrlo teško postići kod većine bolesnika i jos teže održati ga vremenski dugo. Tako, da i pored dobro organizovanih centara za lečenje hipertenzije, mnogobrojnih istraživanja I velikog broja uključenih bolesnika u njih, nefarmakološka terapija ostaje samo za mali broj bolesnika visokomotivisanih i uplašenih zbog hipertenzije. Većina zahteva primenu medikamentne terapije, ciji izbor treba da bude individualizovan.

Medikamentna terapija

U lečenju hipertenzije postoji važno pravilo: ”veličina krvnog pritiska kod koje ispitivanje i lečenje daje više koristi nego štete” (Grimley Evans and Rose, 1971). Dalje, lečenje uvek treba da uzme u obzir koliki je rizik od hipertenzije i dobrobit od lečenja. Postoje mnogobrojne preporuke koju veličinu krvnog pritiska treba lečiti medikamentno i sve su one slične sa manjim ili većim izmenama. Najveći broj preporuka  se odnosi na lečenje osoba koje su mlađe od 80 godina, imaju dijastolni krvni pritisak između 90-99 mmHg i više, postoje promene na ciljnim organima i imaju pridružene druge faktore rizika za kardiovaskulna oboljenja. Međutim JNC VII je preporučio mnogo niže vrednosti i za dijastolni i za sistolni krvni pritisak za započinjanje terapije. Pored ovih preporuka postoje i preporuke “Svetske zdravstvene organizacije” kao I Američkog društva za hipertenziju koje takođe imaju niže vrednosti krvnog pritiska za preporuku lečenja. Sumirajući rezultate ove tri grupe dobijeni su slični rezultati za kontrolu krvnog pritiska kao i komplikacije hipertenzije.
        Dakle, lečenje je tokom celog života NEOPHODNO i REDOVNO!

Нема коментара :

Постави коментар