analytics

28. август 2011.

Sedam najvecih mitova u medicini


Sedam najvećih mitova u medicini
  1. da koristimo samo 10% svog mozga. Ovo je teorija iz 1907 godine, a danas je dokazano da ne postoji nijedna neaktivna zona u mozgu.
  2. da je potrebno popiti 8 čaša vode dnevno. Teško je zamisliti da neko popije ovu količinu vode ukoliko nije žedan. Pored toga je i nepotrebno. Veliku količinu vode unosimo hranom, kao i drugim napicima. Sasvim je dovoljno piti vodu kada osetimo žeđ.
  3. da kosa i nokti rastu posle smrti. Rast kose i noktiju zahteva kompleksnu hormonsku regulaciju, koja prestaje momentom smrti.
  4. da brijanjem dlake rastu brže, postaju tamnije i deblje. Nije tačno! Izgledaju tamnije jer još uvek nisu izložene Suncu i hemikalijama. Izgledaju deblje jer su brijanjem grubo isečene, čime se izgubio tanji deo kraja dlake koja normalno raste prirodnim putem.
  5. oči se kvare ako se čita pri slabijem osvetljenju. Nije tačno, navode oftalmolozi
  6. jedenje ćurke izaziva pospanost. Meso ćurke sadrži Triptofan koji utice na raspoloženje. Ima ga i u pilećem mesu, govedini, banani, jakim žutim sirevima. Svi obilni obroci izazivaju pospanost, jer umanjuju dotok krvi u mozak
  7. korišćenje mobilnih telefona je opasno u bolnicama. Do sada nije zabeležena nijedna smrt izazvana korišćenjem mobilnih telefona od strane zaposlenih. Naprotiv smanjio se broj grešaka.2 коментара :