analytics

24. новембар 2012.

Zene i infarkt


     Svi smo videli scene na filmu u kojima covek dahce, hvata se za grudi i pada na zemlju. U stvarnom zivotu, ako infarkt dobije zena, scena ne mora biti tako dramaticna. Iako se bol u grudima opisuje kao da Vam neko sedi na grudima, ipak kod zena infarkt moze proci cak i bez pritiska u grudima. Umesto toga, mogu osecati samo nedostatak vazduha ili bol u donjem delu grudi ili gornjem delu stomaka. Moze se javiti vrtoglavica, omaglice, bolovi u ledjima i isrpljenost. Cak i kada su tegobe jedva primetne, posledice mogu biti smrtonosne, ako se odmah ne leci.
     "Mislila sam da je neki grip" - vrlo je cesto misljenje pacijenatkinja. Zene su sklonije da tegobe pripisuju manje opasnim uzrocnicima. "Mislila sam da je to od kiseline" ili zbog kicme ili starenja. 
     "Zene to rade", navodi Goldberg, jer na prvo mesto u zivotu stavljaju svoje porodice. Drugi razlog je sto veliki broj zena ne moze da prihvati ideju o mogucem infarktu.
     
     Svake 34 sekunde neko u svetu dobije infarkt. Infarkt nastaje kada se neka od vaznih arterija koje srcu donose krv zapusi. Tada srce koje je misic nema dovoljno krvi , odnosno kisonika koji dobija krvlju, i tako neki njegovi delovi slabe i odumiru. Zatvaranje krvnog suda nastaje u sekundi, ali da bi nastalo, krvni sud (u najvecem broju slucajeva), vec mora biti suzen. To suzenje koje je kombinacija samog unutrasnjeg zida krvnog suda, masti i drugih supstanci zovemo plak. 
     
     Ako otvorite ovaj link ispod, videcete ovo na slikama
Watch an animation of a heart attack.

     

heart attack

      Cak iako zena posumnja da su tegobe zbog infarkta, popice Aspirin i nece pozvati "hitnu pomoc". 
      Sam Goldberg smatra da je dobro nesto uraditi za sebe:

   -   zakazite sastanak kod lekara da biste procenili svoj rizik za nastanak infarkta. 
   -  prestanite da pusite. Postoje neki podaci koji kazu da se prestankom pusenja vec za godinu dana rizik za nastanak infarkta smanjuje za 50%.
   -  vezbajte 30 minuta na dan. Time smanjujete ne samo rizik za nastanak infarkta vec i mozdanog udara (sloga). 
   -  jedite hranu koja manje goji  (meso, voce, povrce). 

     Ukoliko osetite da vas nesto steze u grudima, pritiska ili boli u sredini grudnog kosa obratite paznju na to.  Ukoliko traje vise od nekoliko minuta i ponavlja se, obavezno se javite lekaru.       Bol ili nelagodsnot se mogu javiti i u jednog ili u obe ruke. Kao sto se i sam bol u grudima moze prosiriti na ruku(e). Medjutim, bol se moze javiti i u ledjima, vilici, vratu ili stomaku.
       Takodje, moze se javiti samo nedostatak daha, bez ikakve nelagodnosti. 
       Tu je i niz drugih znakova, kao sto su hladan znoj, mucnina...
      Ipak, daleko najcesci simptom je bol ili nelagodnost u grudima i kod muskaraca i kod zena. Medjutim, kod zena su nesto cesci i/ili drugi simptomi.
    
      Ukoliko osetite ozbiljne tegobe, ne cekajte duze od 5 minuta da pozovete hitnu pomoc.

Нема коментара :

Постави коментар