analytics

27 новембар, 2012

IZLIV KRVI NA MOZAK

Hemoragični moždani udar - krvarenje u mozgu. Ono nastaje kada bolesni krvni sud u mozgu pukne, a krv se izlije u mozak. Krv se skuplja u ili oko mozga i pritiska ga. Ovakav moždani udar viđa se u 13% svih moždanih udara. Javljaju se kao intracerebalni (u samom mozgu), i subarahnoidalno krvarenje (izvan).




Kako ovo nastaje i izgleda videcete ako kliknete na link ispod.


Aneurizma nastaje kada oslabi zid arterije i zbog toga se izboči. Od 1.5-5% ljudi ima aneurizmu u mozgu. 0.5 - 3% dobije krvarenje iz nje. Ona može biti urođena, ali i stečena. Stečena ateriosklerozom nakon 40 g života, nekih bolesti, uzimanja kokaina, ili posledica udaraca u glavu. Nisu sve aneurizme iste, i razlikuju se po veličini, obliku i mestu nastanka. dele se na male, srednje velike i džinovske.
Njihovo postojanje se može utvrditi skenerom glave ili magnetnom rezonancom. Ovo je neinvazivna dijagnostika aneurizme. Može se dijagnostikovati i ubodom igle kroz koju će ići kontrast, a za to vreme će se snimiti glava. Ovo je invazivno i manje komforno, ali je odlično za sve vrste aneurizama. Kada se nađe jedna, 15-20% šanse je da ima još jedna.
Male aneurizme nemaju simptome. Kod većih bolesnici imaju glavobolje, i to obično lokalizovane na jednom mestu. Moguće je imati i poremećaj vida, vrtoglavice, slabost ruku i nogu, teškoće u pamćenju.

Šta provocira pucanje aneurizmi:

  • visok krvni pritsak koji vodi u subarahnoidalno krvarenje. Dizanje teških predmeta može provocirati pucanje aneurizmi.
  •  emocije, kao bes, ljutnja podižu krvni pritisak i potencijalno vas uvode u ovaj događaj.
  •  Varfarin lek, ali i stimulansi kao efedrin (u nekim kapima za nos), i amfetamin mogu provocirati pucanje aneurizmi.

Ipak, ne zna se u potpunosti šta konačno opredeljuje krvni sud da pukne. Simptomi koje bolesnik ima kada aneurizma pukne:

  •     glavobolja koja traje satima i danima
  •     mučnina i povraćanje
  •     nesvestice, gubitak svesti, koma  

Krvarenje u mozgu može oštetiti mozak i direktno, jer se krvarenje najčešće i odvija u samom mozgu. To se onda zove "hemoragični (krvareći) moždani udar (šlog)". Simptomi su:

  • slabost ruke i/ili noge sa jedne strane tela
  • teškoće u govoru i razumevanju jezika
  • problemi u vidu

Kod aneurizme koja pukne šanse da bolesnik umre su 30-40%. ukoliko preživi, ozbiljno oštećenje u mozgu se viđa u 20-35%. 15-30% ima samo blage poremećaje. Ovi postoci važe i za aneurizme koje su lečene.  Lečenje nece smanjiti oštećenje, ali sprečava nastavak krvarenja da bi se sprečile još veće posledice ili smrt pacijenta. Kako se aneurizme leče: Zavisno od mnogo faktora, mesta gde se nalaze, da li su pukle ili nisu, kakve su po obliku, kvalitetu.... O ovome ipak odlučuju oni kojima samo specijalizacija traje 6 godina!!!
Zavisno od toga kako je lečena, dalje praćenje se nastavlja na 6, 12 meseci...







3 коментара :

  1. Анониман31. мај 2014. 03:08

    molim te boze spasi moju majku od mozdanog udara!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Molim te boze spasi mobua mjaku od izliva krvi na mozgu
    Ć

    ОдговориИзбриши
  3. Postovani moj suprug je 7 Oktobra 2021 godine imao mozdani udar sa izlivom krvi na mozak sada je stabilno a bila je zahvacena desna strana mozga. On ima slabost u desnoj ruci i nozi, gubi se na trenutak kao da nezna sta prica pise na telefonu cita ustaje sam jede sam sad me zanima dali su te posledice izliva krvi na mozak izazvale trajnu demenciju ili se to povlaci kako se oovlaci i hematom. Glava nije otvorena srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.