analytics

18. новембар 2012.

Anksioznost - pomozite sami sebi


Kako prepoznati anksioznost? Simptomi mogu varirati od osobe do osobe, od momenta do momenta, situacija....

    - problem sa spavanjem
    - ubrzan rad srca
    - vrtoglavice
    - problemi sa stomakom u smislu mucnina i proliva
    - znojenje
    - nemir
    - tenzija u misicima ukljucujuci drhtanje i tremor
    - problem u koncentraciji
    - zamor


 
Razgovarajte sa porodicom i prijatejima - kada se poverite Vama najdrazim ljudima, problemi postaju resivi. Vi se osecate lakse, jer ste podelili brigu. O problemu razmislja vise ljudi, vise glava, vise pameti. i to razmisljaju ljudi koji vas vole.


Budite fizicki aktivni svaki dan - osetite dobrobit svakodnevne fizicke aktivnosti. Kako sam vec ranije napisala, tokom fizicke aktivnosti luce se endorfini, nasi prirodni opijati, u novinara u Srbiji poznati kao "hormoni srece". Za sada se najboljim pokazala setnja brzim hodom 150 minuta nedeljno. Ako ne mozete toliko, bar 10 minuta na dan.


Usporite zivotni ritam i smejte se tokom celog dana - i jedno i drugo danas predstavlja moranje, i uci se kao i sve u zivotu. Tokom ucenja probajte sa jogom, meditacijom... saznajte sta Vas smiruje, cini srecnim i sta Vam pruza radost.


Oslobodite se starih navika - Sve ono sto vas nervira, sto Vam ne prija, sta Vam smeta. Nije vazno da li je to dobro, lose, zdravo, nezdravo, vazno je samo da Vama konacno bude ugodno.