analytics

01. август 2012.

Veliki brat vas gleda!

      
       Svarljivi mikrocip ugradjen u lekove, uskoro ce doktorima dati informacije da li bolesnik uzIma lekove ili ne. Za neke, ovo oznacava pocetak digitalne ere u medicini.
     "Otprilike polovina svih ljudine NE uzima lekove kao sto bi trebalo" kaze Erik Topol, direktor naucnog instituta u La Jola u Kaliforniji. "ovo bi moglo biti resenje za doktore, a bolesnici bi imali utisak "velikog brata"". Senzor je velicine zrna peska, a cip sadrzi tragove magnezijuma i bakra. Kada se proguta, magnezijum i bakar generisu blagi napon kao odgovor sokova za varenje i tako prenosi signal na povrsinu koze bolesnika. Potom, informacije se prenose na mobilni telefon. Pri kandidati su blesnici koji moraju uzimati lekove duze vreme (oboleli od tuberkuloze, secerne bolesti.... i uopste svih hronicnih bolesti). Ukoliko shvate u cemu je problem sa uzimanjem lekova, mozda ce lekari moci da koriguju njihovo uzimanje.
      Tu su i drugi uredjaji u pripremi - oni koji ubrizgavaju lekove sami po unapred predvidjenom rasporedu, i snimanje EKG kod onih koji imaju "pametne telefone".


http://blogs.nature.com/news/2012/07/digital-pills-make-their-way-to-market.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+news%2Frss%2Fnewsblog+%28News+Blog+-+Blog+Posts%29


Нема коментара :

Постави коментар