BEOGRAD - Poslednje istraživanje zdravlja stanovnika pokazalo je da građani više vode računa o redovnom pranju ruku, ali da je smanjena redovnost kupanja i tuširanja, kao i održavanje oralne higijene.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i poslednjeg populacionog istraživanja o zdravlju stanovništva, u Srbiji je 2006. godine 73,8 odsto odraslih stanovnika redovno pralo ruke, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu kada je to činilo svega 67,4 odsto njih.
To istraživanje pokazalo je i da o higijeni najviše brinu odrasli stanovnici do 35 godina starosti, žene, stanovnici gradskih naselja, Beograda i stanovnici iz kategorije najbogatijih.
Procenat stanovništva koji se tušira ili redovno kupa je u odnosu na 2000. godinu opao sa 64, 9 odsto na 56,7 odsto u 2006. godini.
Istraživanje je pokazalo da se najredovnije kupaju i tuširaju najbogatiji - 79, 7 odsto i starosna grupa od 20 do 34 godine - 77,6 odsto.
I redovnost pranja zuba je opala u odnosu na 2000. godinu pa je istraživanje iz 2006. godine pokazalo da više od jednom dnevno zube pere 40,7 odsto stanovništva, a ranije je to činilo 56,7 odsto njih.
Istraživanje je pokazalo i da najbolje higijenske navike imaju najmlađi i najbogatiji i najobrazovaniji, a higijenske navike se pogoršavaju sa godinama starosti i opadanjem nivoa obrazovanja.
U gradskim sredinama i Beogradu higijenske navike su najbolje razvijene.
Pranje ruku sapunom je jedna od najefektivnijih i najisplativijih mera prevencije najvećeg broja bolesti koje se prenose preko prljavih ruku, ukazuju stručnjaci.
U "bolesti prljavih ruku" ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različitog porekla.
Uzročnici "bolesti prljavih ruku" su virusi (Hepatitis A-zarazna žutica, poliomijelitis-dečija paraliza, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza). Prljave, klicama zagađene ruke imaju ključni značaj u prenošenju uzročnika crevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija.
Zarazne bolesti se mogu preneti direktnim kontaktom, kada se mikroorganizmi sa obolelog u bliskom kontaktu prenesu na zdravu osobu ili indirektnim, koji se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih) predmeta i stvari koje je prethodno koristila bolesna osoba ili kliconoša.
Posebno osetljiva uzrasna kategorija su deca koja nemaju razvijene higijenske navike, kao i osobe smeštene u ustanovama za mentalno obolele, koje nemaju sposobnost usvajanja osnovnih higijenskih navika.
Prema podacima Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2010. godini i prvoj polovini 2011. godine registrovano je ukupno 76 epidemija u kojima je put prenosa bio direktni ili indirektni kontakt.
Kakve su i da li su se poboljšale higijenske navike stanovništva biće poznato nakon novog istraživanja zdravlja stanovništva koje će trajati šest meseci.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:391802-Istrazivanje-Srbi-ne-vole-da-se-kupaju