analytics

28. јул 2012.

Koza nas cuva u svakom smislu


    
     Dugo se mislilo da je koza samo fizicka barijera od napada agresora. Sicusni proizvdjaci iz zlezda oko dlaka omogucavaju razna stanista mikroorganizama koji se bore protiv neprijatelja. Vecina njih bezopasno zivi kod domacina, ali oni nisu tu samo posmatraci. 

        Mikroorganizmi (plavi na ovoj slici) zive oko folikula dlake i mogu da menjaju odgovore imunih celija. 
    "Niko nije imao nikakvu predstavu o tome koliki bi uticaj to mogao biti, ali vidimo da je on jednako veliki kao i njihov uticaj u crevima" kaze Kertis Hutenhover sa Harvarda. Tako su ispitivane dve grupe miseva, ona sa i bez bakterija na kozi. Da bi iskljucili uticaj bakterija u crevima dali su antibiotike.  Potvrdili su da je Stafilokokus Epidermidis najvaznija medju njima (normalni je stanar nase koze). Postojanje samo ove vrste bilo je dovoljno da se povrati proizvodnja jednog proteina od strane T celija u kozi, a ne iz creva. Isto se dogodilo kada je Lajsmanija major napala misa. Glavnu ulogu u flori koze ima lokalni iimunitet.
   Cinjenica da smo pronasli da zastitni imunitet potice od koze a ne iz creva je specificnost koja nam je nedostajala u ranijim istrazivanjima. Nakon 10g istrazivanja flore u crevima dolazi red na kozu" kaze Li Gut.

http://www.nature.com/news/the-skin-s-secret-surveillance-system-1.11075.

Нема коментара :

Постави коментар