analytics

20. април 2012.

Jel' to mentol cigare ubijaju?


18. april 2012.  - pusenje mentol cigareta dvostruko povecava rizik od nastanka sloga nego pusenje obicnih. Kod zena i belaca rizik za nastanak sloga je bio vise od tri puta veci. Nema znacajnijih povezanosti sa drugim kardiovaskularnim bolestima, kao i sa hronicnom opstruktivnom bolesti pluca.
    Mehanizam kojim se ovo dogadja, ostaje nejasan. Jedan od mehanizama je da mentol u gornjim disajnim putevima stimulise hladne receptore, sto bi zauzvrat olaksalo ulaz otrovnih cestica iz cigareta u pluca. Druga mogucnost je da mentol cigarete vrse selektivan uticaj na cerebrovaskularni sistem. Navodi se da ove cigarete povecavaju krutost zidova karotidnih arterija. Na koronarni krvotok nema veceg uticaja u odnosu na obicne cigarete.
  
    U ovom istrazivanju je ucestvovalo preko 5000 ljudi starijih od 20g. U obradu podataka  su usli faktori poput pola, starosti, rase, nivoa obrazovanja, ukupni prihodi domacinstva, telesna tezina, i pusenje. Time je dobijeno da pusenje mentol cogareta povecava rizik za nastajanje sloga za 2.25 puta!!!

 http://www.medscape.com/viewarticle/762243?src=mp&spon=2