analytics

20 април, 2012

JEL' TO MENTOL CIGARE UBIJAJU?

18. april 2012.  - pusenje mentol cigareta dvostruko povećava rizik od nastanka šloga, nego pušenje običnih. Kod žena i belaca rizik za nastanak šloga je bio više od tri puta veći. Nema značajnijih povezanosti sa drugim kardiovaskularnim bolestima, kao i sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća.



Mehanizam kojim se ovo događa, ostaje nejasan. Jedan od mehanizama je da mentol u gornjim disajnim putevima stimuliše hladne receptore, što bi zauzvrat olakšalo ulaz otrovnih čestica iz cigareta u pluća. Druga mogućnost je da mentol cigarete vrše selektivan uticaj na cerebrovaskularni sistem. Navodi se da ove cigarete povećavaju krutost zidova karotidnih arterija. Na koronarni krvotok nema većeg uticaja u odnosu na obične cigarete.
U ovom istraživanju je učestvovalo preko 5 000 ljudi starijih od 20 godina. U obradu podataka  su ušli faktori poput pola, starosti, rase, nivoa obrazovanja, ukupni prihodi domaćinstva, telesna težina, i pušenje. Time je dobijeno da pušenje mentol cigareta povećava rizik za nastajanje šloga za 2,25 puta!!!

 IZVOR: Medscape




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.