analytics

06 март, 2012

Narandzasto je zdravo

                         
    Prema danasnjim studijama Kasidi i kolege, pokazuju da je uzimanje vece kolicine voca i povrca odlicna zastita od mozdanog udara, odnosno da flavanoidi uticu dobro na nase zdravlje. Na primer, veci unos agruma smanjuje rizik od mozdanog udara. U meta analizama, 3-5 porcija voca i povrca kao i vise od 5 porcija dnevno smanjuju rizik za 11 i 26%, ali sam doprinos povrca do sada nije poznat. Tu je i studija koja je pokazala da veci unos pomorandze i grejpfruta smanjuje za 19% mogucnost nastanka ishemijskog mozdanog udara kod zena.
    Iako su pomorandze najbolji izvor flavanola, Amerikanci imaju tendenciju da piju sokove ovog voca. Medjutim, posto komercijalni sokovi sadrze secer koji moze povecati rizik nastanka secerne bolesti, savet je da se ipak jede voce samo za sebe. I drugi citrusi imaju slicno dejstvo. Rezultati ovih istrazivanja, objavljeni su 23. februara u casopisu "Stroke". 
     U istom casopisu, objavljeno je da samo dodavanje vitamina C u vidu tableta ili drugih slicnih proizvoda ne daje isti efekat kao voce. To pokazuje da voce u sebi sadrzi neke druge zastitne efekte umesto vitamina C kako se najpre mislilo. Eksperimenti na zivotinjama su pokazali da flavanoni naringenin i hesperetin imaju antiinflamatorne efekte. Prolaze barijeru u mozgu i mozda na taj nacin stite krvne sudove u mozgu. 
     Nazalost, dobri efekti dokazani na zivotinjama, nisu potvrdjeni na ljudima. Ipak, uzimanje flavanola, nije doprinelo nekom vecem smanjenju mozdanog udara, iako znamo da cokolada, vino i neke druge slasne stvari u ishrani smanjuju krvni pritisak

"Stroke", 23 februar, 2012.
http://www.medscape.org/viewarticle/759311?src=cmemp

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.