analytics

01 март, 2012

hormonska terapija u menopauzi i krvni sudovi


      Sa zivotnim vekom sada vec preko 70g, zena ce potrositi vise od jedne trecine njenog zivota u menopauzi. Menopauza se odlikuje znacajnim hormonalnim i fizioloskim promenama. Vaskularna bolest je relativno retka u prvim decenijama zivota, ali u vreme kada zena ulazi u svoju 50., kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti postaju vodeci uzroci smrti. Od poznatih faktora rizika, vodeci su gojaznost, hipertenzija, djabetes, pusenje, povisene masti u krvi, a vecina ovih se povecava sa godinama. 
      Smanjenje proizvodnje estrogena (hormona kod zena), utice na vaskularnu fiziologiju masti. Promene raspolozenja u menopauzi mogu da uticu na fizicke aktivnosti zene i obrasce ishrane. Ova dva faktora mogu da uticu na telesnu tezinu i krvni pritisak. Supstituciona terapija hormonima je pokazala da moze povoljno da utice na vaskularne i metabolicke promene kao i na hronicne poremecaje vena. Ovi rezultati doprineli su da se terapija zamene hormona koristi kod zena u menopauzi. Dodatne analize pokazale su jos i da estrogen ne moze biti stetan u ovom vidu terapije. 
     U ovim istrazivanjima u jednoj studiji od 538 zena, 138 je uzimalo hormonsku terapiju. Indeks telesne mase im jeste bio visi, ali su holesterol, trigliceridi i secer u krvi bili nizi. Godine u menopauzi, godine zena, pusacki status i krvni pritisak, nisu se razlikovali. Takodje, one zene koje su uzimale hormonsku terapiju imale su usporavanje negativnih promena na krvnim sudovima. Upotreba estrogena je povezana sa snizavanjem LDL holesterola i triglicerida, a povisavanjem HDL holesterola. Takodje, povecava stvaranje azot oksida i drugih tvorevina koje sire krvne sudove.
     Ali, danas se shvatilo da mladi krvni sudovi reaguju na estrogene drugacije nego na stariji. Mlade zene imaju sve ove boljitke od estrogena. Starije medjutim, sa ostecenim krvnim sudovima mogu imati povecanje kardiovaskularnih oboljenja. Plak na krvnim sudovima moze puci, sto dovodi do zatvaranja krvnog suda.
     Zbog svega ovoga, smatra se da hormonsku terapiju treba davati mladjim zenama u menopauzi koje nemaju kardiovaskularna oboljenja. I kada se daje, dati najmanju dozu koja postize efekte.  
http://www.medscape.com/viewarticle/758791?src=mp&spon=38

Association of Menopause and Hormone Replacement Therapy With Large Artery Remodeling 

Gompel A, Boutouyrie P, Joannides R, et al

Fertil Steril. 2011;96:1445-1450

4 коментара :

  1. imam probleme sa krvmnim sudovima vratnog dela simptomi su sve cesci praceni povracanjem vrtoglavicom zanosenjem neznam sta da radim plasim se za moje zdravlje pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nemojte se plasiti, to Vas cini samo slabijim i nezadovoljnijim. Niste precizirali sa kojim krvnim sudovima "vratnog dela" imate probleme.
      Ukoliko se radi o karotidnim arterijama, onda je potrebno da uradite ultrazvuk tih krvnih sudova i da Vas i taj nalaz pogleda specijalista vaskularni hirurg. Ukoliko je potrebno, oni se mogu operisati. Inace se lece kao i ostali krvni sudovi u drugim delovima tela.
      Ako se radi o krvnim sudovim u predelu kicme, onda Vam je poteban pregled kod specijaliste neurologa, a najuspesnije lecenje se postize vezbanjem (joga se pokazala kao izuzetna dobra), i telesnom tezinom koja odgovara pravoj mrsavosti.

      Избриши
  2. nemam komentar zelim da mi nerko pomogne da sder izlecim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mlim Vas da mi preciznije napisete od cega bolujete ili koje simptome imate, ne bih li pokusala da Vam pomognem.

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.