analytics

17 фебруар, 2012

Varijacije u krvnom pritiku tokom kucnog merenja i kardiovaskularnih markera tokom terapije

Cilj ovog istrazivanja je bio da uporedi vrednosti krvnog pritiska merenog kod kuce, holter AMP i vrednosti koje meri lekar pri pregledu. U odnosu na ove nalaze ispitivani su i kardiovaskularni biomarkeri tokom antihipertenzivne terapije.  Markeri su pokazivali stanje pacijenta u odnosu na vrednosti pritiska koje su merene.


Ispitano je 252 bolesnika, prosecnih godina, 68. Od svih merenja pritiska, ispostavilo se da je najvaznije vecernje merenje krvnog pritiska bolesnika kod kuce. To je zbog toga, sto se ova vrednost ispostavila kao najtacnija i najznacajnija za regulaciju krvnog pritiska tokom noci. Pritisak tokom noci u ukupnim merenjima mora biti za 10-20% nizi od ukupnih dnevnih merenja. Vazno je, jer je onda opterecenje na srce i krvne sudove celog tela tokom noci manje, a to znacajno utice na usporavanje komplikacija na svim organima koje pogadja hipertenzija.

Stoga, pre zakazane kontrole, nekoliko dana ranije pred spavanje merite pritisak. Pri tom zapisite datum, vreme kada ste merili i vrednosti koje ste dobili. Svoje zapise odnesite doktoru kada dodjete na kontrolu.

American Journal of Hypertension (2012); 25 3, 306–312. doi:10.1038/ajh.2011.229

Association of Home and Ambulatory Blood Pressure Changes With Changes in Cardiovascular Biomarkers During Antihypertensive Treatment

Yuichirou Yano, Satoshi Hoshide, Motohiro Shimizu, Kazuo Eguchi, Joji Ishikawa, Shizukiyo Ishikawa, Kazuyuki Shimada and Kazuomi Kario
http://www.nature.com/ajh/journal/v25/n3/abs/ajh2011229a.html?WT.ec_id=AJH-201203

  

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.