analytics

15 септембар, 2011

Trudnoća posle postporođajne kardiomiopatije

Sigurnost zavisi od oporavka srca

Lili Barouch koja je pratila bolesnice koje su imale postporođajno popuštanje srca.
    Dr Lili Barouch je prvi put pregledala bolesnicu A.H. u “The Johns Hopkins Hospital”, 2007, tačno godinu dana nakon porođaja carskim rezom sa prvim detetom. 27-godišnja pacijentkinja, nakon porođaja, počela je da se žali na kratak dah, otečene članke nogu, a njena ejekciona frakcija na pregledu srca bila je 25-30%.
 
Ovo stanje se zove “peripartalna kardiomiopatija”. Srčana insuficijencija koja se javlja krajem trudnoće ili prvih nekoliko meseci nakon porođaja je još uvek nepoznatog uzroka. Češće se javlja kod onih žena koje su se već porađale ili žena koje nose blizance ili trojke. Najčešće se javlja nekoliko nedelja pre I posle porođaja.
   Ova bolesnica lečena je enalaprilom I propranololom da poboljša fukciju srca dok doji dete, kao I diuretikom da smanji gomilanje tečnosti. Već tokom prvog meseca lečenja, bolesnica se osećala mnogo bolje. Kada je prestala sa dojenjem, propranolol je zamenjen metoprololom XL radi komfora jer se ovaj lek uzima jednom dnevno. Enalapril je nastavljen.
    Specifičnost lečenja ovog oboljenja je u ralizici da li se bolesnica već porodila ili još nije. Tokom trudnoće se ne može dati enalapril, niti bilo koji lek iz te grupe lekova, jer potencijalno može izazvati fetalne komplikacije I malformacije. Ali neki od njih se mogu koristiti nakon porođaja tokom dojenja, kada beba napuni 4 nedelje. Prognoza je generalno dobra, naročito ako se poredi sa drugim formama kardiomiopatija. Većina bolesica se potpuno ili skoro potpuno oporavi za nekoliko meseci do godinu dana.
    Ako se srce oporavi brzo I potpuno, onda bolesnici ostaju na terapiji godinu dana. Nakon toga, ona se postepeno tokom sledecih mesec do dva potpuno prekida. Ukoliko se fukcija srca ne popravi potpuno u prvih godinu dana, onda terapija ostaje za ceo život.
    Pacijentkinji A.H. se fukcija srca u prvih šest meseci nakon porođaja potpuno oporavila, I terapija je prekinuta nakon godinu dana. Kasnije, glavno pitanje doktorki je bilo: “Mogu li ja da rodim ponovo dete?”  
      Pre samo deset godina bilo je jako malo podataka o rađanju nakon postporođajne kardiomiopatije. Ipak, ovo stanje je jako retko 1: 4000-5000 trudnoća. Nikada ne mođete biti potpuno sigurni. Uvek postoji rizik od ponovnog popuštanja srca. Bolesnice koje su ovo preležale moraju imati na umu da sledeće popupštanje srca vodi u još veći gubitak srčane funkcije.
      Nakon urađenog stres eho testa, doktorka je dala “zeleno svetlo” pacijentkinji za novu trudnoću, uz stalno praćenje stanja srca. Mora se odrediti naćin porođaja. Carski rez je veći stres za srce jer je menjanje volumena tečnosti tokom carskog reza znatno veće, nego pri “prirodnom” porođaju. Pa, ukoliko srce ne funkcioniše sasvim dobro, voda može vrlo brzo stići u pluća.
      A koliki je uticaj na bebu? Dokle god je oksigenacija dobra, beba će biti ok. Mesec dana pošto joj je odobrena trudnoća, A.H. je zatrudnela, I prošlog januara rodila zdravog dečaka.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.